Gåtor – ett utmärkt sätt att stimulera din hjärna

Gåtor

Gåtan är en ordvits eller en slags fråga där det gäller att hitta svaret. Ofta är det kärnfullt och svårbegripligt när man väl fått frågan så det gäller att tänka till ordentligt. Den kan ta många olika former som en motstridig liknelse eller ett antal vaga beskrivna händelser. Man kan bygga en gåta på antingen flera liknelser och jämförelser eller man kan sätta upp den i två delar – det fundamentalistiska och det kompletterande elementet. Den första delen är då till för att beskriva svaret med metaforiska ordalag medans den andra är till för att lägga till någon mer konkret detalj som kan innebära en aha-upplevelse för mottagaren. Dock kan dessa enigmer vara uppbyggda på alla möjliga sätt och vanligtvis är det betydligt enklare om det rör sig om tankenötter för barn än om de är avsedda för vuxna.

Stimulerar hjärnan

Att lösa kluriga gåtor är inte bara ett roligt tidsfördriv, det stimulerar även hjärnan. Vissa gåtor är hur enkla som helst medans andra kräver en rejäl skrynkling av huvudknoppen för att lösa dem. Oavsett om det handlar om roliga timmen på fredagar i skolan eller om du tittar på en Batman-film så är gåtor ett smart alternativ till roliga skämt och det finns tusentals att bekanta sig med. En gåta kan vara perfekt att ta med på festen, till gästerna i sommarstugan en ljum sommarkväll eller till tipspromenaden för barnen. Även om man kanske inte uppskattar gåtor i vanliga fall så är det på stört omöjligt att inte försöka klura ut dem när man väl har dem på papper.

Livets svåra gåta

Kanske du har hört detta uttryck någon gång och då vet du att det helt enkelt handlar om att försöka begripa varför olika saker inträffar i livet och hur man ska lösa problemen. Dessa mysterium ligger långt från de enigmerna som man sätter upp på pappersark och delar ut till folk på klassfesten. Några exempel på dessa kan du dock finna på tryck här för att bekanta dig närmare med några geniala tankenötter.

Rebusen – en släkting till gåtan

Om du vill skapa ytterligare lite huvudbry så kan du läsa på om olika rebusar. En rebus är en typ av gåta men har istället en rad bilder eller tecken för att finna det slutgiltiga resultatet. Ofta är de även sammanfogade med operatorer som till exempel plus-och minustecken. Rebusar är vanligt förekommande i barntidningar eller pysselböcker men det finns även en hel del vuxenrebusar att försöka knäcka.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *