Diktering underlättas med en diktafon

Diktafon

Det kan vara svårt att hinna föra anteckningar över något som diskuteras eller något viktigt som någon säger, men det här har kommit att underlättas avsevärt genom uppfinningen av diktafonen. Idag kommer denna apparat i alla möjliga storlekar och skapelser, men en gång i tiden var diktafon faktiskt ett varumärke! Det är alltså på samma vis med diktafonen som med engelskans alldagliga ord för dammsugare, ”hoover”, vilket i själva verket är namnet på ett dammsugartillverkande företaget. Gällande diktafonen är det företaget Dictaphone som har fått ge namn åt apparaten. Köpa en diktafon här.

Dictaphone

Dictaphone var ett amerikanskt företag som kom att göra diktafoner och som var ledande på marknaden under det tidiga 1900-talet. Företagets grundare var bland annat den berömda Alexander Graham Bell som ju för övrigt har ansetts vara den första personen att skapa en telefon. Bell var en uppfinnare, vetenskapsman och ingenjör som föddes i Skottland under mitten av 1800-talet. Han flyttade senare till USA och kom att skapa Volta Laboratry liksom Volta Graphophone Company. Idag är Dictaphone en del av Nuance Communications vilket är ett multinationellt företag som specialiserar på mjukvaror för datorer.

Fonografer

Diktafoner har egentligen sitt ursprung i fonografer. I och med uppfinnandet av fonografen blev inspelning, bevaring och återgivning av ljud möjligt. Det är Thomas Edison som står som uppfinnare för denna maskin och som 1877 lät apparaten se dagens ljus. Den fungerade som så att ljudets spår ristades in i en roterande metallfolie som svar på ljudets vågor. Det graverade ljudet kunde sedan återges om metallen med ljudspåret återigen roteras.

Grammofonen var en annan släkting som fungerade på ungefär samma sätt men den mest betydande skillnaden var att fonografen graverade ljudspåret vertikalt medan grammofonen graverade det horisontellt.

Dikterandets utveckling

En diktafons princip är precis som hos fonografer och grammofoner att registrera ljudvågor samt göra det möjligt att spela upp dem igen. Till en början var diktafonerna stora och otympliga. Det behövdes stora metall- eller vaxrullar för att gravera ljuden och apparaten var inte direkt något som man med lätthet stoppade i fickan. Idag är diktafonerna så små att de passar utmärkt i handen. Den här utvecklingen beror bland annat på utvecklandet av magnetisk tejp och det finurliga med denna tejp var att det gick att radera ljudspår så nu kunde man ändra eventuella fel direkt i tejpen istället för att behöva skriva kommentarer på pappersflikar. Även det faktum att kassetterna, som senare kom att användas, har blivit allt mindre har drivit på utvecklingen av allt mindre diktafoner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *